het verhaal van

Janneke en Benthe

Zomer 2011 zijn wij (Janneke en Benthe) twee weken in Arusha geweest en hebben het er heerlijk gehad. We zullen ons eerst even voorstellen. Janneke (19 jaar) is nu 2e jaars student Criminologie aan de VU en woont in Amsterdam. Benthe (20 jaar) is 2e jaars student Bestuurs- en Organisatiewetenschappen aan de VU en woont in Utrecht. We zijn al eerder in Africa geweest. Nadat we ons VWO diploma in 2009 hadden gehaald hebben we er voor gekozen om een tussenjaar te nemen. In het voorjaar van 2010 zijn we drie maanden als vrijwilliger in een weeshuis in Jinja (Uganda) gaan werken. Dit was onze eerste ervaring met Afrika en we waren op slag verliefd. Daarom besloten we om in de zomer van 2011 zes weken rond te gaan reizen door Tanzania, Kenia en Uganda . Na wat speurwerk op het internet kwamen we in contact met Kimberley en Stichting Dinka. Na wat op en neer mailen en een kopje koffie in Amsterdam besloten we tijdens onze reis het project in Arusha te gaan bezoeken en hier twee weken te blijven om mee te helpen bij de start van het project.

Inmiddels zijn we weer terug in Nederland en zit ons reis er al weer op, we hebben een top tijd gehad en weer veel nieuwe ervaringen op gedaan. De twee weken in Arusha waren fantastisch. We verbleven bij de broer van Eriq en gingen elke dag met Kimberly op pad.

Ze waren nog aan het wachten op de bouwvergunning maar ondertussen kon het maïs alvast gekapt worden. Vol goede moed gingen we aan de slag, maar na vijf minuten bleken onze tere mzungu handjes het niet helemaal aan te kunnen en hadden we al dikke blaren. Daarom besloten we het kappen aan anderen over te laten en ging we lekker Afrikaans koken op het land voor de werkmannen. Dit hebben we de andere dagen ook gedaan. Na een paar dagen was de bouwvergunning binnen en kon de bouw echt van start gaan. Eriq was heel druk met het regelen van een hoop dingen rondom te bouw en was veel op het land te vinden om de werkmannen aan te sturen. Wij gingen met Kimberley de stad in: inkopen doen op de markt, met de makelaar huizen bezichtigen, hondje ophalen, administratie regelen en mailen in het internetcafé. Hierdoor zijn we veel te weten gekomen over de Tanzaniaanse cultuur, heel interessant allemaal. Het was mooi om te zien hoeveel tijd en energie Eriq en Kimberly in het project steken. Ze staan ermee op en gaan ermee naar bed. We hebben in die twee weken dat we er waren, gemerkt dat dingen die je in Nederland misschien snel geregeld hebt, in Tanzania veel tijd kosten. Je krijgt met veel tegenslagen te maken. Het is moeilijk om je over een vervelende mededeling heen te zetten en weer verder te gaan naar het volgende punt, maar we merkten dat Kimberly en Eriq dat heel goed deden. Ze pepten elkaar vaak snel weer op en gingen weer verder met hard werken. Gelukkig was er naast het harde werken ook nog tijd om leuke dingen te doen en plezier te maken, want anders zit je er waarschijnlijk snel doorheen. Zo zijn we bijvoorbeeld om Eriq’s verjaardag te vieren met de hele familie gaan picknicken en was er ’s avonds vaak tijd om gezellig ergens een drankje te doen.

Wij zijn erg onder de indruk geraakt van de manier waarop Eriq en Kim het project aan het opzetten zijn. Ze hebben een goede taakverdeling en een duidelijk doel voor ogen, wat ze niet snel uit het zicht zullen verliezen. We hebben heel erg genoten van onze twee weken in Arusha en vonden het erg leuk om bij het echte begin van de bouw van het project te zijn! We vonden het jammer om weer weg te moeten gaan, maar zullen het project zeker blijven volgen en we hopen dat nog een keer in de gelegenheid zijn om Afrika en natuurlijk ook het project te komen bezoeken.