het verhaal van

Laurien de Vos

Ik ben nu twee weken als vrijwilliger  bij DINKA en heb het super naar m’n zin!

Ik geef arts and crafts lessons en drama lessen. In Nederland heb ik 40 tennisrackets ingezameld en ik geef nu elke vrijdag ook tennisles. De kinderen zijn allemaal super enthousiast en doen goed mee. Het is wel heel anders om met de kinderen hier drama te doen dan met kinderen in Nederland. Voor de kinderen hier is drama namelijk helemaal iets nieuws en ik moest echt bij het begin beginnen, de kinderen doen wel super leuk mee.

Ik assisteer ook veel in de nursery en pre-unit klas, een soort kleuterklas. Ik help daar vooral bij de rekenlessen. De meeste kinderen in de klas doen goed hun best maar er is een jongetje dat liever de hele dag speelt dan dat hij de getallen leert, hij vindt het dan ook moeilijk om op zijn stoel te blijven zitten 😉 Ik probeer hem nu veel individueel te helpen zodat hij zijn concentratie houdt, maar dat is soms best lastig.

Ook ben ik bezig met het ‘My village book’. De kinderen uit het dorp zijn gister met de uit Nederland ingezamelde camera’s hun dorp ingegaan om foto’s te maken van alle koeien, geiten, kippen, ouders, huizen, groentetuinen en ga zo maar door. De foto’s die ik tot nu toe heb gezien zijn super leuk geworden. De bedoeling is dat de kinderen bij deze foto’s ook een stukje tekst gaan schrijven zodat er uiteindelijk een echt boek over hun dorp gemaakt kan worden.

Het Tanzaniaanse eten was in het begin wel even wennen, het is heel anders dan het Nederlandse eten. De chapati, een soort hartige pannenkoek die je met bonen eet, is super lekker maar de ugali, een soort maïs pap/prak met sardientjes vind ik nog steeds moeilijk weg te krijgen.

Ik ben niet de enige vrijwilliger op het moment. Er is ook een jongen van ASH, Pierrik. Het is heel fijn dat ik niet de enige vrijwilliger ben. We doen veel dingen op de school samen en ook ondernemen we samen dingen in het weekend. Afgelopen weekend hebben Pierrik en ik twee trips gedaan met Shemeji, een Nederlandse organisatie die trips en safari’s in Tanzania organiseert en speciaal gericht is op vrijwilligers.

Zaterdag ben ik naar de Sapuku watervallen geweest. We moesten om hier te komen eerst een heel klein stukje van de mount Meru beklimmen, toen we ‘boven’ waren moesten we via een heel klein, stijl en glibberig weggetje naar beneden om bij de watervallen te komen. Sommige stukjes waren best eng omdat je helemaal weggleed in de modder en naast je was de afgrond. We hadden wel een hele behulpzame en aardige gids bij ons en nog een gids in opleiding. Toen we beneden waren en nadat we nog een stuk langs de rivier hadden gelopen door een soort regenwoud, kwamen we eindelijk bij de waterval. Het was echt heel mooi en zeker de hele tocht waard. Daarna zijn we weer nog boven geklommen en hebben we daar nog gepicknickt. De hele tocht duurde in het totaal 4 uur maar was zeker de moeite waard!!!

Zondag ben ik naar de hot springs geweest. We werden door de gids bij DINKA opgehaald en kwamen na een rit van 1,5 uur bij de hot springs. We hebben lekker gezwommen en het water was warm. In het water zaten allemaal kleine visjes die aan je probeerde te sabbelen. In Europa betaal je hier super veel geld voor maar het was niet echt aan mij besteed haha.

Als lunch kregen we een soort omelet met frietjes erin gebakken dat bij de hot springs in een krakkemikkig keukentje werd bereid. Al snel nadat ik het op had kwam ik er achter dan het niet zo’n goed plan was om dit te eten, waarschijnlijk was het in te oude olie gebakken. Ik was voor het eerst tijdens mijn verblijf hier ziek, gelukkig duurde het niet super lang en ben ik nu weer beter.

Vanochtend zijn Pierrik en ik samen met de busdriver naar Arusha geweest. We zijn eerst naar de Masai market geweest om souvenirs te kopen en daarna nog naar de lokale markt, dit was allebei heel leuk! Komend weekend vertrekken Pierrik en ik met Shemeji voor de safari naar de Serengeti en de Ngorongoro krater. Met een beetje geluk kunnen we in Serengeti de grote migratie zien!

Ik kijk er naar uit om de komende twee weken nog veel meer leuke dingen te doen met de kids op DINKA en ik kijk ook enorm uit naar de safari!

Ik heb het super naar m’n zin in Tanzania en ik wil nog lang niet naar huis!